9 januari 2023

Adembenemend Senegal

Voor Astrid, Emma, Lauren, Matthias, Sara, Zita en en Sofie uit het zesde jaar was de afgelopen kerstvakantie een wel heel speciale vakantie.

Loslaten, een kater, zwart gat, … woorden die we vandaag hoorden bij de deelnemers die zaterdag terug keerden van hun inleefreis naar Senegal. Het was dan ook een onvergetelijke ervaring.

Leven in Senegal

Onze zeven leerlingen uit het zesde jaar, mevrouw Costa en 13 leerlingen en leerkrachten van 2 andere scholen vertrokken zaterdag 24 december samen met Broederlijk Delen op inleefreis naar Senegal. Ze werden er ondergedompeld in de Senegalese cultuur en keuken, leefwijze en gewoonten en beleefden de reis van hun leven.

Tijdens deze reis bezochten ze de partners van Broederlijk Delen en staken samen de handen uit de mouwen, verbleven ze in gastgezinnen op het platteland en ontmoetten ze hun leeftijdsgenoten tijdens een jongerenforum.  Ze wisselden gewoontes, tradities, ervaringen en uitdagingen uit.
 

Dankzij hun verslag op de website van Broederlijk Delen konden wij hun avonturen van thuis volgen.

Dag 1 tot 3

De eerste drie dagen waren al meteen drukke dagen: de leerlingen hebben een kerstviering bijgewoond, gezwommen en een workshop dans en djembé gevolgd. Bij de workshops werden ze ondergedompeld in de gezellige Senegalese sfeer. Ze brachten ook een bezoek aan ADT-Gert, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen die de bodemerosie bestrijdt op het plateau van Thiès. Het werken bij ADT-Gert was pittig, maar ze werden vriendelijk ontvangen door de medewerkers en na het werk hebben ze met zijn allen in het dorp ‘Yassa’ gegeten; een gerecht met kip, groentjes en bulgur.

Opvallend vonden de leerlingen dat er overal veel afval is, maar de bevolking lijkt dit afval te hergebruiken of te maken tot iets nieuws.

Gastverblijf

Op dag 4 vertrokken de leerlingen naar gastgezinnen! Ze hadden er allemaal veel zin in, maar niet zonder de nodige (gezonde) stress :-). Het werden enkele pittige dagen waarin ze verbleven in verschillende gastgezinnen, verdeeld over twee dorpen. Ondanks de grote verschillen tussen die dorpen, waren alle gastgezinnen erg gastvrij en vriendelijk.

De ene helft van de groep verbleef in Kourgay. De aankomst in het dorp was  overdonderend door de volledig nieuwe omgeving. Ze ontmoetten enkele inwoners en kregen een rondleiding door het dorp. De leerlingen bezochten o.a. de moskee (het mooiste gebouw van het dorp) en werkten mee op het land. Het andere deel van de groep verbleef in Léyène, een iets armer dorp dan Kourgay. Ook hier was de aankomst  overdonderend en het verblijf was soms moeilijk omdat er niet in elk gezin iemand was die Frans sprak. Maar met gebarentaal kom je al heel ver!

Naast het spelen met de kinderen uit het dorp hielpen ze bij het koken, afwassen, kleren wassen en nootjes pellen. Wat de leerlingen hier opviel, was het nogal eentonige dagprogramma. In het Westen probeert men variatie te brengen in een dag terwijl de gastgezinnen in Senegal dat naar het gevoel van onze leerlingen veel minder deden.

Het was in elk geval een unieke ervaring om van zo dichtbij een volledig andere cultuur mee te maken en dit zal hen voor de rest van hun leven bijblijven.

ontspanning

Op oudejaarsdag was het tijd voor wat ontspanning: een hotel mét zwembad en varen tussen de mangroven om ’s avonds uitgerust samen Nieuwjaar te vieren.

partners

Op de eerste dag van het nieuwe jaar vertrok de groep naar CIFOP, een onderdeel van JED, partner van Broederlijk Delen. JED is een soort scouts waar jongeren ook kunnen verblijven. Ze volgen hier lessen zoals wiskunde maar ook praktische opleidingen zoals metaal- en houtbewerking. CIFOP zelf leidt jonge boeren en imkers op. De nadruk ligt op ecologische landbouw en dit merkten ze heel hard bij de jongeren waarmee ze in contact kwamen. 

Hier was er tijd om aspecten uit hun verschillende culturen uit te wisselen, bijvoorbeeld tijdens culturele avonden met veel muziek en dansen. De leerlingen gingen ook helpen op het veld en de leerlingen hielpen met het oogsten van groenten. Ze praatten samen over klimaatverandering, migratie en wat delen en de toekomst voor hun betekenen. Allemaal interessante gesprekken die het verschil toonden tussen onze westerse visie op bepaalde zaken en die van de Senegalezen. Er waren verschillende workshops, zoals pannenkoeken maken met de jongeren en een initiatie keramiek in hun atelier. Ze leerden er ook leven op het tempo van de Senegalezen, wat niet altijd even snel is ;-).

ervaring

Het is duidelijk: de reis was een geslaagde en onvergetelijke ervaring, waar de jongeren veel uit hebben geleerd.

Mevrouw Costa: “Senegal🇸🇳 is ruw, zacht, warm, kleurrijk, gastvrij, ongerept, fantastisch, gewoonweg ADEMBENEMEND. Het waren kostbare en waardevolle 14 intense dagen. Dit heb ik mogen delen met een fantastische groep jonge mensen. Ik geloof in de toekomst die door hen vorm krijgt. Ik ga je niet loslaten, maar gewoon anders vasthouden. ❤️

met dank aan Broederlijk Delen en de leerlingen voor hun reisverslag.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Typ hier jouw bericht