11 januari 2023

Hoe kies ik een secundaire school?

Volgend schooljaar start je zoon of dochter in het 1e jaar van het secundair onderwijs. Er zijn veel richtingen en veel verschillende scholen. Wij helpen jou en je kind bij het maken van de juiste keuze.

Een plek waar je kind zich goed in z’n vel voelt, dat is voor de meeste ouders de beste omschrijving van een goede school. Maar er zijn natuurlijk nog andere elementen die meespelen. De nabijheid, de vrienden, de visie van een school, de studiebegeleiding, een kleine of grote school, …

Wat kun je als ouder doen?

Je kind is nog te jong om in te schatten welke gevolgen de schoolkeuze en keuze voor een studierichting om de toekomst hebben, maar je kind kan wél al aangeven wat hem of haar gelukkig maakt en wat zijn of haar toekomstdromen zijn. Luister dus ook naar je kind.

Ga samen op zoek naar hun sterktes. Als kinderen iets ontdekken waar ze goed in zijn, zie je hen openbloeien. Dit begint bij de juiste studiekeuze.

In het eerste jaar hoeft je kind nog geen echte keuze te maken: de eerste graad is breed in alle scholen en de leerlingen maken kennis met zoveel mogelijk vakken. Maar vanaf het 3de jaar maakt je kind wel een bewuste studiekeuze. Kijk dus bij het zoeken naar een school ook al naar de studierichtingen in de 2de graad.

In onze school kan je kind stap voor stap de verschillende studierichtingen verkennen. De leerlingen kiezen 2 POP-uren per week om te proeven van uiteenlopende domeinen en uit te zoeken wat precies bij hen past. In de 2de graad gaan ze met deze POP-uren hun kennis verbreden en in de 3de graad volgen ze verdiepende POP-uren om zich volop voor te bereiden op het hoger onderwijs.

Stap 1: verzamel informatie

  • Op vanbasisnaarsecundair.be vind je tips, filmpjes en uitleg over hoe het secundair onderwijs in elkaar zit
  • Op onderwijskiezer.be kan je studierichtingen zoeken op basis van de interesses van je kind en scholen die je interessant lijken
  • Bezoek de websites en Facebook pagina’s van scholen in je buurt. Bekijk foto’s van schooluitstappen, activiteiten op school, lees over de pedagogische visie, het zorgbeleid, …
  • Maak een lijstje van wat jij belangrijk vindt in een school: is dat nabijheid? Bereikbaarheid met de fiets of het openbaar vervoer?  Wil je dat jouw kind in de studie kan blijven of begeleid wordt bij het huiswerk? Zoek je een grote of een kleine school? Is een groene omgeving belangrijk? Vind je buitenschoolse activiteiten belangrijk, of sporten tijdens de middag?
  • Maak een top 10 van jouw wensen voor een school en geef een punt van 1 tot 10 om te bepalen wat voor jou belangrijk is.

Stap 2: Kijk en luister naar je kind

Stel je volgende vragen over je kind om een juiste studierichting te kiezen. Jij kent hem/haar het langst en het best.

Wat doet je kind graag? Denk niet alleen aan schoolse vakken maar ook aan hobby’s, vrije tijd, …

  • Mijn kind kan uren bezig zijn met …
  • Mijn kind wordt gelukkig van …
  • De ogen van mijn kind gaan blinken door …
  • Deze uitdagingen gaat mijn kind graag aan: …

Wat kan je kind goed? Probeert hij/zij ook nieuwe dingen uit?

Welke kwaliteiten zien anderen bij jouw kind? Bevraag de grootouders, vrienden, familie, juf/meester en ontdek wat zij vinden dat je kind goed kan. Het vriendenboekje kan je hierbij helpen: https://vanbasisnaarsecundair.be/content/3-ontdek-je-kwaliteiten/vbns_vriendenboekje.pdf

Vroeg begonnen, is half gewonnen

Vanaf het 5de leerjaar kan je al opendeurdagen bezoeken. Zo kan je rustig nadenken. Onze jaarlijkse opendeurdag is omgedoopt tot een KIJKDAG en gaat door op 19 april van 16.00u – 20.00u. Hier kun je vragen stellen aan onze leerkrachten en weet je meteen of je kind zich goed voelt op school.

Vanaf het 6de leerjaar ga je concreet op zoek. Organiseert jouw lagere school een infomoment over het secundair onderwijs? Ga al eens luisteren. Jouw kind bezoekt met de klas ook enkele scholen in de buurt. In februari bezoekt jouw kind met school het Inspirocollege. We organiseren een infoavond voor toekomstige leerlingen in het Inspirocollege op donderdag 9 maart om 19.00u. Hier krijg je informatie over de structuur van het secundair onderwijs en over onze school.

Ook belangrijk om te weten is vanaf wanneer je kan inschrijven en hoe je moet inschrijven. Moet je je eerst aanmelden voor je echt kan inschrijven in jouw school van keuze? Is er een inschrijvingsstop wanneer er te veel leerlingen zijn? Verzamel deze informatie zodat je zeker op tijd bent. De inschrijvingsprocedure van onze school vind je hier.

Heb je alle mogelijkheden goed bestudeerd? Ken je alle plus- en minpunten van de verschillende richtingen en scholen? Dan kan je nu je keuze maken en je op tijd inschrijven. Veel succes!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Typ hier jouw bericht