12 juni 2023

Studeren met muziek, een goede keuze?

Sommige leerlingen studeren graag met muziek, volgens anderen werkt het afleidend. Wat is nu de beste keuze?

Muziek: ja / nee?

Sommige personen kunnen zich beter concentreren met muziek en zichzelf helemaal afsluiten van de buitenwereld. Vooral bij makkelijke huiswerktaken kan muziek helpen om je taken sneller af te ronden.

Voor anderen zorgt muziek voor afleiding omdat je hersenen de muziek onbewust verwerken. Vooral bij intensief leren voor een examen kan muziek een stoorzender zijn.

Er zijn heel wat onderzoeken gedaan om te weten of muziek zorgt voor betere studieresultaten. Maar allemaal komen ze tot hetzelfde resultaat. Muziek kan enerzijds zorgen voor een hogere concentratie, maar anderzijds ook afleiden. Iemand met een hoger concentratievermogen wordt minder snel afgeleid door omgevingsgeluiden en zal dus ook beter kunnen studeren met muziek.

Maar muziek kan er ook voor zorgen dat het je besef van andere geluiden om je heen weg kan nemen. Hierdoor kalmeer je door je favoriete muziek en heb je minder last van de ruis om je heen. Je gebruikt dan best wel oortjes of een koptelefoon. Er is niet aangetoond dat leren met muziek je daadwerkelijk hogere cijfers oplevert, maar wel dat het sommige personen kan helpen met concentreren. Test dus zelf of muziek tijdens het studeren voor jou werkt. 

Welk type muziek kies je?

Hiphop zorgt voor meer afleiding dan klassieke muziek. Beslis jij om met muziek te studeren? Kies dan voor:

  • muziek met weinig songtekst
  • rustige muziek zoals ‘studymusic’, die af en toe een hoger tempo aanneemt om je alert te houden
  • zo weinig mogelijk reclame en geen radiozenders die je aandacht proberen te krijgen

Maak je playlist op voorhand zodat je niet wordt afgeleid om telkens een leuk nummer te zoeken of nummers over te slaan.

Muzieksoort per vak

Spotify heeft een aantal jaren geleden laten onderzoeken welke muziek het best werkt tijdens het leren van bepaalde vakken. De muzieksoorten worden ingedeeld op basis van beats per minute (bpm).

  • wiskunde: muziek met 60-70 beats per minuut. Dit is vaak klassieke muziek en zorgt ervoor dat je de informatie beter kunt onthouden.
  • economie, geschiedenis of maatschappijwetenschappen: 50-80 beats per minuut. Dit heeft effect op de linkerhelft van je hersenen en kan ervoor zorgen dat je nieuwe informatie sneller in je opneemt.
  • Nederlands, Engels, Duits: +/- 100 beats per minuut. Dit is popmuziek: ze stimuleert de rechterhelft van je hersenen en zorgt voor een boost van je creativiteit.

Perfecte playlists

  • Op deze website kun je muziek vinden aan de hand van de beats per minuut.
  • Op Spotify vind je kant-en-klare study playlists

Muziek of podcast tijdens de pauze!

Is studeren met muziek niks voor jou, maar vind je het moeilijk om tijdens de pauzes je hoofd even helemaal stil te maken? Probeer tijdens je pauze dan eens een rustgevende podcast of een playlist met muziek waarop je kan ontspannen. Door muziek te luisteren stimuleer je een ander deel van je brein waardoor je leerstof voor een kort moment op de achtergrond belandt. Maar ook een podcast waar je interesse in hebt, maakt even plaats in je hoofd voor een nieuw onderwerp.

Veel succes met de examens!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.